Oud-dirigenten

Bep Swater uit Amsterdam, dirigent van 1946 tot 1976.

De heer Swater stond bijna dertig jaar lang als dirigent voor de diverse orkesten (3x). Hoewel het al meer dan twintig geleden is dat hij afscheid nam van APOLLO kan hij nog het nodige over de vereniging vertellen.

In de 50-tige en 60-tiger jaren was hij artistiek leider van 3 accordeon- verenigingen: een in Vinkeveen, een in Maarssen en APOLLO in Utrecht. Het is voor het soms wat moeilijk deze drie uit elkaar te houden maar van APOLLO herinnert hij zich dat er altijd een gezellige sfeer hing en dat de leden harde werker waren. Hard werken moest je ook wel onder zijn leiding, vooral om in het A-orkest te komen. Kenmerkend aan zijn stijl van dirigeren is dat hij lang niet altijd voor het orkest stond. Wanneer het in een bepaalde partij niet zo wilde lukken pakte Swater een stoel erbij en speelde zelf mee. Op die manier motiveerde hij de leden om zich extra in te spannen voor hun partij.
Een andere formule om succes te behalen was de keuze van de muziek. Weg met alleen de simpele walsen en marsen vond Swater. Met nummers als als Kavalerie Rusticana en Rhapsodia Andalusia leerde hij het orkest het echte samenspel. Dat het publiek dit repertoire erg waardeerde bleek uit de altijd overvolle zalen die APOLLO trok.

In de bloeiperiode van APOLLO zo aan het eind van de haren 50 had APOLLO 4 orkesten, A en B orkest, een jeugdorkest en zowaar een damesorkest. De meeste leden had de heer Swater ook zelf opgeleid. Zodoende wist hij ook wie er voor welk orkest het meest geschikt was.

Met het lesgeven had hij het reuze druk. Een werkweek van 80 tot 90 uur was geen uitzondering. Vaak bleef hij dan in Utrecht bij de heer Vermeer overnachten, meestal ging hij op zijn motor terug naar Amsterdam, zijn woonplaats, met de accordeonkoffer op zijn rug in een speciaal gemaakt foedraal. Behalve die keer dat hij vanwege de gladheid met accordeon en al bijna in de Vecht belandde. Gelukkig liep het nog net goed af en konden de lessen de volgende dag gewoon doorgaan. Het meeste plezier had Swater aan het opleiden van de jeugdleden, meestal speelde Swater een heel moeilijknummer en vroeg dan of de leerling dit ook wilde leren, dat wilden de meesten wel, maar dan moet er eerst geoefend worden, zo zei hij dan.

Twee van Swaters leerlingen zijn heel bekend geworden, Henny van Voskuilen en Piet van der Steen. Henny van Voskuilen kwam op les toen hij 5 jaar was. Hij kon toen nog niet lezen dus moest Swater hem eerst dit eerst leren. Toen Henny dit eenmaal onder de knie had ging het studeren rap, hij had talent. Op zijn 15e ging Henny werken en dat vond Swater erg jammer, want voor het accordeonspel bleef er weinig tijd over. Swater motiveerde hem om naar Duitsland toe te gaan om daar als muzikant aan de slag te komen, dat lukte nog ook. Samen met Coby kon hij zijn carriere maken als de Kermisklanten.


Arie van Engelen, dirigent vanaf 1976 tot 1998

Arie van Engelen is ruim tweeëntwintig jaar dirigent van APOLLO geweest.
Hij nam in 1976 het stokje over van de heer Swater, die het jaar daarvoor afscheid had genomen.
Arie van Engelen had in het begin van de jaren zeventig een grote accordeonschool in zijn woonplaats Zeist. Hij was tevens jurylid en organisator van concoursen die door de Nederlandse Accordeon Accoiatie (N.A.A) georganiseerd werden.. De NAA ging in die tijd op in de NOVAM, waardoor het werk voor Arie van Engelen minder werd. Verder dirigeerde hij op dat moment orkest in Zeist, Scherpenzeel, Wageningen en Barneveld. In 1976 werd hij opgebeld door het bestuur van Apollo met de vraag of hij dirigent wilde worden van de vereniging, Hij vertelt hier het navolgende over.

Ik had APOLLO een of twee keren gehoord op een concours of concert. Ik wist niet precies wat voor vereniging APOLLO was en over welke capaciteiten men precies beschikte, maar dacht laat ik het drie maanden proberen. Ik maakte goede afspraken met de toenmalige voorzitter de heer van Rijswijk en ging aan de slag.

Het was een hele klus om een orkest binnen 3 maanden naar mijn idee in te richten. Toen ik binnen kwam waren er in het A-orkest 7 eerste partijleden, 3 tweede, 2 derde en 1 vierde, ik wilde een andere partijverdeling maken, maar dat was best moeilijk. Maar ik herinner me nog wat een bekend componist Wurthner mij ooit vertelde: je kunt een orkest het beste vergelijken met een boom; de bassen vormen de wortels, de vierde stem is de stam, de derde stem zijn de grote takken de kleine takken worden gevormd door de tweede stem en het blad dat ieder jaar afvalt , is de eerste stem. Een juiste balans in het orkest is dan ook erg belangrijk.


Rob Kater, dirigent van 1999 tot 2003

Rob Kater nam vervolgens het stokje weer over van Arie.
De muziekkeuze van Rob was een heel andere dan die de leden van de vereniging gewend waren.

De aanwezige muziekstukken waren volgens Rob “uit de tijd” en “oud-bollig”, hetgeen bij de leden in eerste instantie niet werd geaccepteerd. Nieuwe muziek van hedendaagse componisten of arrangeurs Jacob de Haan werd op de lessenaar gezet.

Met dit nieuwe muziekprogramma kon APOLLO zich opmaken voor het 55-jarig jubileum. Een jubileumconcert dat door veel nieuwe APOLLO-aanhangers werd bezocht en waarover zij ook zeer te spreken waren.

Helaas kon de samenwerking met de orkestleden niet lang gestand houden, op zijn verzoek werd in oktober 2003 de samenwerking beëindigd.
APOLLO moest uitkijken naar een nieuwe dirigent.


Dries Lansdorp, dirigent vanaf januari 2004 – april 2010

Dries Lansdorp, musicoloog, dirigent en violist was concertmeester bij Camerata Pannonica te Köszeg, Hongarije en is een vervent kamermuziekbeoefenaar. Als musicoloog onderzocht hij werken voor strijkinstrumenten van de Nederlandse componist Marius Flothuis. Als dirigent werkte hij met verschillende orkesten in binnen en buitenland.

Momenteel voert hij het International Music Management Opus 209.

Vanaf de eerste repetitie avond was Dries zeer enthousiast over het samenspel in het orkest, een muziekmap waarin veel mooie werken zitten. Het was een bijzondere ervaring een overstap te maken van kamermuziek naar een accordeonorkest. Met veel enthousiasme leidt hij wekelijks de repetities.

Inmiddels zijn er diverse muziekwerken in een bewerking van de oud-dirigent Arie van Engelen weer uit de muziekkast gehaald om opnieuw te worden gespeeld.

Deze arrangementen verdienen geen stoffige kast, maar moeten veel vaker ten gehore worden gebracht. Deze bewerkingen verdienen dit

Bij zijn komst bij APOLLO zorgde Dries voor een tweetal workshops georganiseerd door de meester/accordeonist Petar Ralchev uit Bulgarije. Het orkest heeft tijdens deze 2 repetities kennis gemaakt met het spelen van typische muziek uit de Balkan, een zeer bijzondere ervaring. Petar werd vergezeld door Monique Lansdorp die op fantastische wijze deze Balkanmuziek begeleidde op haar viool.

Boekingen

Wilt u Apollo eens boeken voor een fantastische muziekavond? Dat kan!

Steun onze vereniging en doe een donatie!